bài tập câu tường thuật lớp 9

Ôn luyện Ngữ pháp Tiếng Anh 9

English 9 Grammar: Reported Speech

Nằm nhập cỗ đề ôn luyện Tiếng Anh lớp 9 cả năm, tư liệu Bài luyện câu trần thuật Tiếng Anh lớp 9 vì thế VnDoc.com thuế tầm và đăng lên. Tài liệu Tiếng Anh với đa dạng mẫu mã thắc mắc rời khỏi sát bám theo công tác sách giáo khoa chung chúng ta nâng lên hiệu suất cao tiếp thu kiến thức tương tự sẵn sàng cực tốt cho từng kì đua cần thiết.

Bạn đang xem: bài tập câu tường thuật lớp 9

1. He said: “I shall expect her.”

______________________________________________________________________

2. He said: “I can’t find my hat.”

______________________________________________________________________

3. She said: “I am going vĩ đại the movies tomorrow.”

______________________________________________________________________

4. Lan said vĩ đại me: “You are looking much better.”

______________________________________________________________________

5. He says: “The river is rising early this year.”

______________________________________________________________________

6. She said vĩ đại me: “I will vì thế it if necessary I can.”

______________________________________________________________________

7. He said vĩ đại his friend: “Did you see the accident yesterday?”

______________________________________________________________________

8. John said vĩ đại me: “How did you come here?”

______________________________________________________________________

9. He said: “Have you finished your task, Nam?”

______________________________________________________________________

10. He said: “Yesterday evening I met Nam. He has bought a new siêu xe.”

______________________________________________________________________

11. She said vĩ đại me: “Who is this book?”

______________________________________________________________________

12. Nam said vĩ đại his father: “Please let bu go vĩ đại Paris.”

______________________________________________________________________

13. He said vĩ đại me: “Do you lượt thích vĩ đại live in Orange Country?"

______________________________________________________________________

14. My friend asked me: “Have you a lot of money?”

______________________________________________________________________

15. He said: “I can’t meet you here either today or tomorrow.”

______________________________________________________________________

16. They said: “We did it yesterday.”

______________________________________________________________________

17. "If I were you, I’d read the exam questions very carefully." Teacher said.

Teacher advised Minh ____________________________________________________

18. "You had better not waste your time, Betty." Tom said.

Tom advised____________________________________________________________

19. “Shut the door but don’t lock it.” I said vĩ đại him.

I told __________________________________________________________________

20. "I image I’ll see Sue at the buổi tiệc nhỏ." John said.

John hoped______________________________________________________________

21. "Don’t forget vĩ đại give the book vĩ đại Jane." David said.

David reminded__________________________________________________________

22. Before Tim went vĩ đại bed, his father said, "Don’t forget vĩ đại brush your teeth."

Before Tim went vĩ đại bed, his father reminded___________________________________

23. "Is this your new calculator, Mai?" Nam asked.

Nam __________________________________________________________________

24."Tell bu what you saw at the buổi tiệc nhỏ yesterday?" I said vĩ đại Tom.

I _____________________________________________________________________

25. “Do you know how far the drug store is?” The foreigner asked bu.

The foreigner __________________________________________________________

26. “Will you please water the flowers for bu tonight, Jim?” said the old woman.

______________________________________________________________________

27. I said vĩ đại John, “Why aren’t you looking for a job?”

______________________________________________________________________

28. Nancy said: “Why didn’t you Gọi bu, John?"

Nacy wanted___________________________________________________________

29. “Remember vĩ đại give your parents my regard, Lan.” Nam said.

Nam said______________________________________________________________

30. “Teacher, give us better marks, please.” the puplis said.

The pupils_____________________________________________________________

31. Mr Smith said vĩ đại her: "Where will you go on your vacation?”

Mr Smith asked_________________________________________________________

32. He said: “I am very proud of my parents, Daisy.”

He told________________________________________________________________

33. “Be modest if you are a good pupil, Lan.” said her mother.

Lan’s mother told her_____________________________________________________

34. “Can I use your phone?” he said vĩ đại bu.

He asked______________________________________________________________

35. "Whose siêu xe did you borrow last night?” I said vĩ đại him.

I wondered_____________________________________________________________

36. "If I had any money, I'd buy you a drink." she said vĩ đại bu.

______________________________________________________________________

37. "If I were you, I'd stop smoking." she said vĩ đại her brother.

______________________________________________________________________

38. "Can you lend bu ten pounds?" said the boy vĩ đại bu.

The boy asked _________________________________________________________

39. “Don’t play with the matches!” I said vĩ đại Jack.

I warned________________________________________________________________

40. "Don't swim out too far, boys." said the pool guard.

The pool guard warned__________________________________________________

Xem đáp án

1. He said he should/would expect her.

2. He said he couldn't find his hat.

3. She said she was going vĩ đại the movies the next day/the following day.

4. Lan told bu I was looking much better.

5. He says (that) the river is rising early this year.

6. She told bu she would vì thế it if necessary she could.

7. He asked his friend if/whether he had seen the accident the previous day.

8. John asked bu how I had come here.

9. He asked Nam if he had finished his task.

10. He said (that) the previous evening he had met Nam. He had bought a new siêu xe.

11. She asked bu who that book was.

12. Nam told his father vĩ đại let him go vĩ đại Paris.

13. He asked bu if I liked vĩ đại live in Orange Country.

14.My friend asked bu if I had a lot of money.

15. He said he couldn't meet bu here either that day or the following day.

16. They said (that) they had done it the previous day.

17. Teacher advised Minh vĩ đại read the exam questions very carefully.

18.Tom advised Betty not vĩ đại waste her time.

19. I told him vĩ đại shut the door but not vĩ đại lock it.

20. John hoped vĩ đại see Sue at the buổi tiệc nhỏ.

21.David reminded bu vĩ đại give the book vĩ đại Jane.

22. Before Tim went vĩ đại bed, his father reminded him vĩ đại brush his teeth.

23. Nam asked Mai if that was her new calculator.

24. I asked Tom if he could tell bu what he had seen at the buổi tiệc nhỏ the previous day

I asked Tom vĩ đại tell bu what he had seen at the pary the previous day.

25. The foreigner asked bu if I knew how far the drug store was

26. The old woman asked Jim if he would please water the flowers for her that night

27. I asked John Why he wasn't looking for a job

28. Nacy wanted vĩ đại know Why he hadn't called her

29. Nam said vĩ đại Lan vĩ đại Remember vĩ đại give her parents his regard

30. The pupils said the teacher vĩ đại give them better marks

31. Mr Smith asked her where she would go on her vacation

32. He told Daisy that he was very proud of his parents

33.Lan’s mother told her that if she was a good pupil,she will be modest

34. He asked bu if he could use my phone

35. I wondered him whose siêu xe he had borrowed the night before

36. She said vĩ đại bu that If she had any money, she would buy bu a drink

37. She said vĩ đại her brother that If she were him, she would stop smoking

38. The boy asked bu if I could lend him ten pounds

39. I warned Jack not vĩ đại play with the matches

40.The pool guard warned the boys not vĩ đại swim out too far

II. Change direct speech into reported speech:

1. “Thanks for helping bu.” Mary said.

Mary thanked ___________________________________________________________

2. “I’ll drive you vĩ đại the airport. I insist.” John said vĩ đại Linda.

John insisted ____________________________________________________________

3. “I’m happy you have passed the final exams. Congratulations!” Jim said vĩ đại you.

Jim congratulated ________________________________________________________

4. “It was nice of you vĩ đại invite bu vĩ đại the dinner. Thank you.” Miss White said vĩ đại Peter.

Miss White thanked ______________________________________________________

5. “I’m sory I didn’t phone you earlier.” Margaret said vĩ đại you.

Margaret apologized______________________________________________________

6. “I have always wanted vĩ đại be a pilot.” Paul said vĩ đại you.

Paul has always dreamed of________________________________________________

7. “You didn’t vì thế what I said.” the mother said vĩ đại her son.

The mother accused _____________________________________________________

8. She said “Children, stay away from the water.”

She warned_____________________________________________________________

9. “You damaged my bicycle, John!” Said Margaret.

Margaret accused ________________________________________________________

10. "If I catch the plane, I'll be trang chủ by five." he said.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

11. "You should stay in bed if you feel unwell." my mother said.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

12. "What would you vì thế if you were having a problem with grammar, Jane?"

Ann asked______________________________________________________________

13. "If I'd had my mobile yesterday, I could have contacted you." Matthew said vĩ đại Jane.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

14. "If I don't practice my English, I won't get any better." she said.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

15. "If you press this switch, the computer will come on." he said vĩ đại his students.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

16. "I'd have been in bad trouble if you hadn't helped bu." he said vĩ đại his friends.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

17. "If the door is clocked, what shall I vì thế ?" she said vĩ đại herself.

She wondered __________________________________________________________

18. "If I were you, I'd read the exam questions very carefully." said the teacher vĩ đại us.

The teacher advised _____________________________________________________

19. "It’s better vĩ đại have the theater built next vĩ đại the town hall." they said.

They offered___________________________________________________________

20. "Okay, I'll collect David from school." said his father.

David’ father promised ___________________________________________________

21. "Please stay for a few more days." she said vĩ đại us.

She invited ___________________________________________________________

22. "We'll fight the ban on smoking in public places." said the heavy smokers.

The heavy smokers threatened _____________________________________________

23. “I imagine I'll see Olivia at the buổi tiệc nhỏ." said Tom.

Tom hoped ____________________________________________________________

24. "Let bu take the children into town." he said.

He volunteered _________________________________________________________

25. "It was nice of you vĩ đại invite bu vĩ đại your birthday buổi tiệc nhỏ. Thanks very much." said Mike vĩ đại Jane.

Mike thanked___________________________________________________________

26. "I must have made a mistake in the calculations."

Mr. Forest admitted ____________________________________________________

27. "I'll pay for the meal."

Sarah insisted__________________________________________________________

28. "Perhaps we can go vĩ đại Paris for the weekend."

Neil suggested ________________________________________________________

29. "I'm sorry I couldn't come vĩ đại visit you last summer." said Kate vĩ đại bu.

Kate apologized_______________________________________________________

30. "I hear you won the championship. Congratulations!" said Dane.

Dane congratulated _____________________________________________________

31. "I wish I'd asked for his name and address." said Mary.

Mary regretted ________________________________________________________

32. "You've dirtied the floor, children." said Mrs. Brown.

Mrs. Brown accused____________________________________________________

33. "You mustn't drink too much caffeine." Marta said vĩ đại bu.

Marta warned _________________________________________________________

34. "It's not true! I have never been arrested!" Larry said.

Larry denied __________________________________________________________

Xem đáp án

1. Mary thanked bu for helping her.

2. John insisted on driving Linda vĩ đại the airport.

3. Jim congratulated bu on having passed the final exams.

4. Miss White thanked Peter for inviting her vĩ đại the dinner.

6. Margaret apologized vĩ đại bu for not having phoned bu earlier.

7. Paul has always dreamed of becoming a pilot.

8. The mother accused her son of not doing what she had said.

9. She warned the children not vĩ đại stay away from the water.

10. Margaret accused Joh of having damaged her bicycle.

11. He said if I caught the plane, I would be trang chủ by five.

12. My mother advised bu vĩ đại stay in bed if I felt unwell.

13. Ann asked what Jane would vì thế if she were having a problem with grammar.

14. Matthew said vĩ đại Jane if he had had his mobile the previous day, he could have contacted her.

15. She said if I didn't practice her English, she wouldn't get any better.

16. He said vĩ đại his students if they pressed that switch, the computer would come on.

17. He said vĩ đại his friends he'd have been in bad trouble if they hadn't helped him.

18. She wondered if the door was clocked, what she should vì thế.

19. The teacher advised us vĩ đại read the exam questions very carefully

20. They offered vĩ đại build the theater next vĩ đại the town hall.

21. David’ father promised vĩ đại collect him from school.

22. She invited us vĩ đại stay for a few more days.

23. The heavy smokers threatened vĩ đại fight the ban on smoking in public places.

24. Tom hoped vĩ đại see Olivia at the buổi tiệc nhỏ.

25. He volunteered vĩ đại take the children into town.

26. Mike thanked Jane for inviting him vĩ đại her birthday buổi tiệc nhỏ.

27. Mr. Forest admitted having made a mistake in the calculations.

28. Sarah insisted on paying the bill.

29. Neil suggested going vĩ đại Paris for the weekend.

30. Kate apologized for not being able vĩ đại come vĩ đại visit bu the summer before.

31. Dane congratulated bu on winning the championship.

32. Mary regretted not having asked for his name and address.

33. Mrs. Brown accused the children of having dirtied the floor.

34. Marta warned bu not vĩ đại drink too much caffeine.

35. Larry denied having been arrested.

III. Change the following sentences into the indirect speech, using the verbs in brackets:

1. Nga said that she was sorry she dropped the jug. (apologise)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

2. The policeman said that the thief stole the bicycle. (accuse)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

3. The thief said that he didn’t take the bicycle. (deny)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

4. Tom said that he would drive Kate vĩ đại the station. (insist)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

5. Ba said that he broke the mobile phone. (admit)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

6. Lan said that they should go for a picnic on Sunday. (suggest)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

7. Daivid said that ha always wanted vĩ đại be a rich man. (dream)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

8. The manager told the visitors not ot stay at the khách sạn near the airport. (warn)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

9. Jean said “No, it is not true. I didn’t steal the money!”. (deny)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

10. Peter said “Why don’t we go vĩ đại the cinema this evening?” (suggest)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

11. David told“I ‘ve broken your pen. I ‘m sorry, Jack” (apologise)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

12. “No, no, you really must have another drink.” Dick said (insist)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

13. “It was bu who stole the money” said Jim. (admit)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

14. Jane said, “Let’s go vĩ đại the Zoo, shall we?” (suggest)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

15. “Don’t touch that flower!” the old lady said the boy. (warn)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

16. “Don’t use the telephone after eleven o’clock” (tell)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

17. “Please, give bu money” (beg)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

18. “Eat your meal, Nam!” (tell)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

19. “Don’t go away!” (advise)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

20. “Go and buy some meat ! Don’t be long!” (order)

------------------------------------------------------------------------------------------------------

21. “I’ll take you vĩ đại town” (offer)

------------------------------------------------------------------------------------------------------

22. “My friend will eat all food in fridge” (agree)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

23. “Lan ‘ll go vĩ đại the cinema with me” (promise)

------------------------------------------------------------------------------------------------------

24. “Don’t sit on my hat!” (request)

------------------------------------------------------------------------------------------------------

25. “John, remember vĩ đại pay th watch vĩ đại bu.” (remind)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Xem đáp án

1. Nga apologised for dropping the jug.

2. The policeman accused the thief of stealing the bicycle.

3. The thief denied taking the bicycle

4. Tom insisted on driving Kate vĩ đại the station.

5. Ba admitted vĩ đại breaking the mobile phone.

6. Lan suggested going for a picnic on Sunday

7. Daivid dreamed vĩ đại be a rich man.

8. The manager warned the visitors not vĩ đại stay at the khách sạn near the airport.

9. Jean denied stealing the money

10. Peter suggested going vĩ đại the cinema that evening

11. David apologised vĩ đại Jack for having broken his pen

12. Dick insisted on having another drink

13. Jim admitted vĩ đại stealing the money

14. Jane suggested going vĩ đại the Zoo

15. The old lady warned the boy not vĩ đại touch that flower

16. They told bu not vĩ đại use the telephone after eleven o’clock

17. I begged her vĩ đại give bu money

18. She told Nam vĩ đại eat his meal

19. He advised bu not vĩ đại go away

20. She ordered bu vĩ đại go and buy some meat

21. He offered vĩ đại take bu vĩ đại town

22. Lan promised vĩ đại go vĩ đại the cinema with me

23. He requested bu not vĩ đại sit on his hat

24. I reminded John vĩ đại pay the watch for me

IV. Multiple Choice.

1. “Do you lượt thích this book?”

a. My father wanted vĩ đại know if I did lượt thích that book

b. My father asked bu if I liked that book

c. My father told bu if I liked that book

d. My father said if I liked that book

2. “Let’s go out for a walk, shall we ?”

a. She suggested going out for a walk

b. She suggested vĩ đại go out for a walk

c. She suggested not vĩ đại go out for a walk

d. She suggested go out for a walk

3. His wife said vĩ đại him , “ Write vĩ đại bu as soon as you can .”

a. His wife told him vĩ đại write vĩ đại her as often as he can .

b. His wife told him vĩ đại write vĩ đại her as often as he could .

c. His wife told him writing vĩ đại her as often as he could .

d. His wife told him writing vĩ đại her as often as he can

4. “May I see Mr.Pike ?” the guest asked.

a. The guest asked vĩ đại see Mr.Pike.

b. Mr.Pike wanted vĩ đại see the guest.

c. The guest invited Mr.Pike vĩ đại see.

d. Mr.Pike wanted the guest vĩ đại see.

5. The lift-girl said vĩ đại bu, “I ‘m sorry. I can’t take you up in the lift”

a. The lift-girl invited vĩ đại take bu up in the lift.

b. The lift-girl agreed with bu by taking bu up in the lift.

c. The lift-girl told bu vĩ đại take her up in the lift.

d. The lift-girl refused vĩ đại take bu up in the lift.

6. “I will vì thế it for you, Mary”, Peter said.

a. Peter advised Mary not vĩ đại vì thế it.

b. Peter advised Mary vĩ đại vì thế it.

c. Peter promised vĩ đại vì thế it for Mary.

d. Peter wanted Mary vĩ đại vì thế it.

7. “Susan, can you remember vĩ đại buy bu some sugar?” said Billy.

a. Billy advised Susan vĩ đại buy him some sugar.

b. Billy reminded Susan vĩ đại buy him some sugar.

c. Billy reminded Susan vĩ đại buy bu some sugar.

d. Billy invited Susan vĩ đại buy bu some sugar.

8. “Don’t talk in class”, the teacher said.

a. The teacher told his student vì thế not talk in class.

b. The teacher told his student did not talk in class.

c. The teacher told his student not vĩ đại talk in class.

d. The teacher told his student not talking in class.

9. “It is you that stolen my purse”,Mr.Pike said vĩ đại the young man.

a. Mr.Pike told the young man that it was you that stole her purse.

b. Mr.Pike denied the young man of stealing her purse.

c. Mr.Pike accused the young man of stealing her purse.

d. Mr.Pike asked the young man of stealing her purse

10. “Thank you very much for your help, John,”said Daisy.

a. Daisy thanked John for helping her.

b. Daisy told John vĩ đại help her.

c. Daisy wanted John vĩ đại help her and said thanks.

d. Daisy would lượt thích John vĩ đại help her.

11. “You cheated in the exam”,the teacher said vĩ đại his students. (gian lận)

a. The teacher insisted his students on cheating in the exam.

b. The teacher prevented his students from cheating in the exam.

c. The teacher advised his students vĩ đại cheat in the exam.

d. The teacher accused his students of cheating in the exam.

12. “Please give bu some more money, Mum,”Daisy said.

a. Daisy protected her mother from giving her some more money

b. Daisy insisted her mother on giving her some more money.

c. Daisy dreamed of her mother giving her some more money

d. Daisy looked forward vĩ đại giving her mother some more money.

13. “Why didn’t you answer my phone last night?”

a. He asked bu why he hadn’t answered my phone last night

b. He asked bu why I didn’t answer his phoned the night before

c. He asked bu why I hadn’t answered his phone the night after

d. He asked bu why I hadn’t answered his phone the night before

14. “What would you vì thế if you were a billionaire ?” the man said vĩ đại the woman

a. The man asked the woman what would she vì thế if she were a billionaire.

b. The man asked the woman what she would vì thế if she were a billionaire.

c. The man asked the woman what you would vì thế if you were a billionaire.

d. The man asked the woman what would you vì thế if you were a billionaire.

15. “If I were you, I wouldn’t lend her any money”

a. He advised bu if he had been bu ,he wouldn’t have lent her any money

b. He advised bu vĩ đại lend her any money

c.He advised bu not vĩ đại lend her any money

d. He advised bu lend her any money

16. “Leave it there if you don’t lượt thích it”

a. He asked bu vĩ đại leave it here if I didn’t lượt thích it

b. He told bu vĩ đại leave it there if I not vĩ đại lượt thích it

c. He asked bu vĩ đại leave it there if I didn’t lượt thích it

d. He told bu vĩ đại leave it here if I didn’t lượt thích it.

17. “Tell bu what is happening vĩ đại you”

a. He told bu vĩ đại tell him what was happening vĩ đại me

b. He asked bu vĩ đại tell him what is happening vĩ đại me

c. He asked bu vĩ đại tell bu what was happening vĩ đại him

Xem thêm: bốn công nghệ trụ cột của cách mạng khoa học và công nghệ hiện đại là

d. He asked bu vĩ đại tell him what was happening vĩ đại me

18. “What were you doing last night , Mr. John?" the police asked .

a. The police asked what were you doing last night, Mr. John.

b. The police asked Mr. John what he had been doing the night before .

c. The police asked Mr. John what he had been done the night before .

d. The police asked Mr. John what had he been doing the night before .

19. “I have seen that film twice”

a. Tom said that he had seen this film twice

b. Tom told that he had seen that film twice

c. Tom said vĩ đại bu that he had seen that film twice

d. Tom said that he had seen that film twice

20. "Would you mind opening the window?” I said vĩ đại him

a. I said vĩ đại him if he would mind opening the window

b. I asked him vĩ đại open the window

c. I told him vĩ đại mind opening the window

d. I asked him vĩ đại mind opening the window

21. 'You broke my glasses,' said the woman vĩ đại bu.

a.The woman insisted on breaking her glasses.

b. The woman advised bu vĩ đại break her glasses.

c. The woman told bu vĩ đại break her glasses.

d. The woman blamed bu for having broken her glasses

22. 'Let bu pay for the coffee. I really want.'

a. Jenny is asked vĩ đại pay for the coffee.

b. Jenny suggested paying for the coffee.

c. Jenny insisted on paying for the coffee.

d. Jenny told bu vĩ đại pay for the coffee

Xem đáp án

1. b

2. a

3. b

4. b

5. d

6. c

7. b

8. c

9. c

10. a

11. d

12. a

13. d

14. b

15. c

16. d

17. d

18. b

19. c

20. b

21. d

22. c

V. Choose the best answer vĩ đại each question by circling a, b, c, or d:

1. “Would you lượt thích vĩ đại spend the weekend with us?” →They -------her vĩ đại spend the weekend with them.

a. advised

b. ordered

c. invited

d. begged

2. “Could you open the window please?”→ She ---------him vĩ đại open the window.

a. reminded

b. ordered

c. asked

d. warned

3. “Go vĩ đại bed immediately!”→ Mary’s mother ---------her vĩ đại go vĩ đại bed immediately.

a. advised

b. begged

c. asked

d. ordered

4. “Don’t forget vĩ đại post the letter!”→ He ----- bu vĩ đại post the letter.

a. reminded

b. ordered

c. begged

d. asked

5. “Park the siêu xe behind the Van.”→ The instructor ----him vĩ đại park the siêu xe behind the Van.

a. offered

b. told

c. asked

d. ordered

6. “Please, turn down the radio!”→Mark’s sister --------him vĩ đại turn the radio down.

a. reminded

b. ordered

c. asked

d. begged

7. “Don’t play with the matches. They’re very dangerous.”→The teacher------the children not vĩ đại play with the matches.

a. ordered

b. asked

c. warned

d. begged

8. “I’ll give you a lift vĩ đại the airport. "Michelle-----to give her husbands a lift vĩ đại the airport.

a. refused

b. offered

c. asked

d. begged

Xem đáp án

1. c

2. c

3. d

4. a

5. b

6. d

7. c

8. b

VI. Complete the following sentences without changing their meanings:

1. The doctor said vĩ đại bu, “You should lose weight.”

The doctor advised bu .

2. Mary said, “Let’s go vĩ đại a movie.”

Mary suggested .

3. “I didn’t break the windows”, Bill said.

Bill denied .

4. “You told a lie, Tom”, she said.

She accused Tom .

5. “I can’t go vĩ đại your birthday buổi tiệc nhỏ next Saturday evening, Jack”, said Mary.

Mary apologized for .

6. “I won’t help you with your homework. Never ! ” Jane said vĩ đại bu.

Jane refused .

7. Joe said, “Please come vĩ đại my buổi tiệc nhỏ.”

Joe invited .

8. Mr. Gray said, “Don’t play in the street.”

Mr. Gray warned the children not .

9. “Would you lượt thích vĩ đại come on a picnic with us?

They invited .

10. “Please don’t tell anybody what happened.”

He asked .

11. “If you don’t give bu a pay rise. I’ll resign.”

She threatened .

12. “I’ll finish the work by the over of this week.”

John promised .

13. “You ought vĩ đại take a break, Andrew.”

She advised .

14. “Don’t forget vĩ đại go vĩ đại the supermarket after work.”

They reminded .

15. “Why don’t we sing a few songs?”

He suggested……………………………………………

16. She told bu, “I am going vĩ đại the buổi tiệc nhỏ with my mother”.

She told me……………………………………………….

17. They said, “We have plenty of time vĩ đại vì thế our work”.

They said…………………………………………………

18. He said, “ This is the book you have been looking for”.

He said……………………………………………………

19. “When did they tell you that?”

They wanted vĩ đại know……………………………………..

20. “Have you seen the new film?”

They wanted vĩ đại know……………………………………..

Xem đáp án

1. The doctor advised bu vĩ đại lose weight

2. Marry suggested going vĩ đại a movie.

3. Bill denied breking the windows.

4. She accused Tom of telling a lie.

5. Marry apologized for not going vĩ đại Jack's birthday buổi tiệc nhỏ the next Saturday

6. Jane refused vĩ đại help bu vì thế my homework.

7. Joe invited bu vĩ đại come vĩ đại her buổi tiệc nhỏ.

8. Mr. Gray warned the children not vĩ đại play in the street.

9. They invited bu vĩ đại come on a picnic with us.

10. He asked bu not vĩ đại tell anybody what had happened.

11. She threadtened vĩ đại resign if I didn't give him a pay rise

12. He promised vĩ đại finish it by the over of this week.

13. She advised Andrew vĩ đại take a break.

14. He reminded bu vĩ đại go vĩ đại the supermarket after work.

15. He suggested singing a few songs.

16. She told bu that she was going vĩ đại the buổi tiệc nhỏ with her mother

INDIRECT SPEECH

I – MULTIPLE CHOICES

1) He said vĩ đại her, “Give up smoking!”

A. He told her vĩ đại give up smoking.

B. He told her not vĩ đại give up smoking.

C. He told her if she gave up smoking.

D. He told her vĩ đại giving up smoke.

2) He told them, “Don't tell bu such a nonsense!”

A. He told them not vĩ đại tell him such a nonsense.

B. He told them vĩ đại tell him such a nonsense.

C. He told them not vĩ đại tell them such a nonsense.

D. He told them vĩ đại tell them such a nonsense.

3) Will and Tim said, “ We were very happy about the present.”

→ Will and Tim said they ____ very happy about the present.

A. had been

B. been

C. were

D. were being

4) Sarah said, “My Mom takes bu vĩ đại school every day.”

A. Sarah said her Mom took her vĩ đại school every day.

B. Sarah said her Mom takes her vĩ đại school every day.

C. Sarah said my Mom took her vĩ đại school every day.

D. Sarah said her Mom takes bu vĩ đại school every day.

5) Helen said, “ I’m watching the late night show.”

→Helen said ____ the late night show.

A. they were watching

B. you watched

C. she was watching

D. Helen is watching

2 – REWRITE THE SENTENCES

1. She said:” I can’t find my umbrella.”

2. Tom said: "My friend is coming next week.”

3. We said: "We shall overcome this difficulty.”

4. The boy said vĩ đại the neighbor: "I’m going on holiday tomorrow.”

5. The teacher said vĩ đại his class: "You will have vĩ đại finish all these exercises before next week.”

6. Peter said: "I enjoy looking at myself in the mirror.”

7. Nam said “I am told vĩ đại be at school before 7 o’clock.”

8. Lan said “I will be very busy tomorrow.”

9. Thu said “All the students will have a meeting next week.”

10. Phong said “My parents are very proud of my good marks.”

11. My teacher said vĩ đại bu “You should read these books.”

12. Hoa said “I may visit my parents next summer.”

13. Her father said vĩ đại her “You can go vĩ đại the movies with your friend.”

14. The coach told the players “You have vĩ đại train harder for the next match.”

15. He said vĩ đại me: "Let’s go vĩ đại the zoo.”

16. She said vĩ đại the passer-by: "go straight ahead for two blocks and turn left.”

17. She said vĩ đại her classmate: "Be quiet, please!”

18. The teacher said vĩ đại his student: "Write these sentences.”

19. She said vĩ đại me: "behave vĩ đại your parents as your friend tells you.”

20. He said vĩ đại us, "Run more quickly."

21. The mother said vĩ đại her son, “move here, please.”

22. My sister said vĩ đại bu, “Open the window.”

23. He said vĩ đại me:” Don’t make a noise.”

24. She said vĩ đại the passer-by:” Don’t turn left at the two blocks ahead.”

25. She said vĩ đại her classmate: "Don’t talk in class.”

26. The teacher said vĩ đại his student: "Don’t touch that new board.”

27. She said vĩ đại me: "Don’t believe everything your friend tells you.”

28. He said vĩ đại us, "Don't go too far."

29. The mother said vĩ đại her son, “Don’t put off your coat, please.”

30. My sister said vĩ đại bu, “Don’t open the window.”

31. “Where are you going?” Lan asked.

32. “How far is it from Hồ Chí Minh vĩ đại Vung Tau?” A tourist asked.

33. “How many people are there in your family?”

34. “How vì thế you go vĩ đại the airport?”

35. “Where vì thế you learn English?”

36. “What aspect of learning English vì thế the students find most difficult?”

37. “What time vì thế schools begin?”

38. “How long will you stay in England?”

39. “What vì thế you think about language learning?”

40. “Why is she crying?”

41. “Do you lượt thích sports?”

42. “Does Hoa play soccer?”

43. “Will it rain tomorrow morning?”

44. “Are Tam and Hoa late for class?”

45. “Do you need an umbrella vĩ đại go out?”

46. Bình: "When did you come?"

47. Vy: "Has Quang arrived?"

48. Carol: "Where does Dad save his money?"

49. Tim: "Did you watch the latest film?"

50. Trang: "Can I help you?"

51. Joe: "Will Minh have lunch with Sinh?"

52. Nga: "What are you doing?"

53. Vinh: "How much money does Liênearn?"

54. Mai: "Do I have vĩ đại vì thế the shopping?"

55. Minh: "Are the boys reading the book?"

56. Tom: "Who gave you the laptop?"

57. Nga: "Is Tim leaving on Friday?"

58. Down: "Will it rain tomorrow?"

59. Henry: "Where vì thế you play football today?"

60. Mum: "Why didn't you go vĩ đại Hue last summer?"

INDIRECT SPEECH

I. Statements: trần thuật câu tuyên bố ( xác định / phủ lăm le )

A. Chuyển thanh lịch câu trần thuật ( câu con gián tiếp ).

1. Mary says, “ I go vĩ đại school by bicycle.”

……………………………………………………………………………………………………………

2. Ann says vĩ đại John, “ You may see the photos if you lượt thích.”

……………………………………………………………………………………………………………

3. “ I’m going back vĩ đại town with my sister”, he said.

……………………………………………………………………………………………………………..

4. “ I’ll be back next Sunday and buy you a new doll.” Daisy’s father said vĩ đại her.

……………………………………………………………………………………………………………..

5. Nam said, “ I want vĩ đại be rich and famous.”

……………………………………………………………………………………………………………..

6. The students said, “ We have just finished our lesson.”

……………………………………………………………………………………………………………..

7. Tim said, “ the circus is coming again vĩ đại my town.”

……………………………………………………………………………………………………………..

8. “ Our house is large enough for us,” they said.

…………………………………………………………………………………………………………

9. They said vĩ đại bu, “ We always try vĩ đại please you.”

………………………………………………………………………………………………………….

10. He said, “ I’ll be here again tomorrow.”

………………………………………………………………………………………………………….

11. She said vĩ đại them, “ he’s lived here fore 4 years.”

…………………………………………………………………………………………………………..

12. Tom said, “ I’m going away for a few days and will phone you when I get back.”

…………………………………………………………………………………………………………...

13. Mary said vĩ đại John, “ I cannot go vĩ đại the movie with you tomorrow.”

…………………………………………………………………………………………………………..

14. “ I saw her this morning”, he said.

…………………………………………………………………………………………………………..

15. She said vĩ đại his mother, “ I haven’t seen him since I came here.”

………………………………………………………………………………………………………….

16. “ I’ll see the teacher.” Alice said.

………………………………………………………………………………………………………….

17. Some people say, “ love is the hardest lesson.”

………………………………………………………………………………………………………….

18. Mary said, “ I lượt thích oranges better than thở bananas.”

………………………………………………………………………………………………………….

19. He said, “ we have finished our work.”

………………………………………………………………………………………………………….

20.The quấn said, ““ You needn’t vì thế these things .”

………………………………………………………………………………………………………….

20. The boy said, “ I can’t vì thế this.”

………………………………………………………………………………………………………….

21. Farmer Lum said, “ it may rain.”

………………………………………………………………………………………………………….

22. “ They went vĩ đại London last year.” Peter told bu.

………………………………………………………………………………………………………….

23. “ you have vĩ đại rub down the walls”, the instruction said.

………………………………………………………………………………………………………….

24. Lan said, “ I’m coming back next week.”

………………………………………………………………………………………………………….

25. Jennifer said, “ we are having champagne tonight.”

………………………………………………………………………………………………………….

26. She said, “ I mush wash my hand.”

………………………………………………………………………………………………………….

27. “ We have a lift but very often it doesn’t work.”

…………………………………………………………………………………………………………..

28. “ I didn’t lượt thích him for this reason”, She said vĩ đại bu.

………………………………………………………………………………………………………….

29. “ I met him a month ago”, my sister said.

…………………………………………………………………………………………………………

B. Chuyển thanh lịch câu thẳng.

1. Lan says that she doesn’t lượt thích that game.

………………………………………………………………………………………………………….

2. Nam says that he is a pupil.

…………………………………………………………………………………………………………..

3. She told bu that my hat was on the table.

…………………………………………………………………………………………………………..

4. Tom said that he had been learning English for 5 years.

………………………………………………………………………………………………………….

5. He said that he had seen bu in the park the previous night.

…………………………………………………………………………………………………………

6. They said they would go vĩ đại Hanoi the next day.

…………………………………………………………………………………………………………

7. Dick told bu that he hadn’t done the homework the day before.

………………………………………………………………………………………………………..

II. Tường thuật thắc mắc YES / NO

A. Turn into reported speech.

1. She said vĩ đại bu, “ Are you angry?”

………………………………………………………………………………………………..

2. “ did you go vĩ đại the buổi tiệc nhỏ last night?” Nam said vĩ đại bu.

………………………………………………………………………………………………..

3. “ Will you go vĩ đại Nha Trang tomorrow?” Lan asked Nam.

………………………………………………………………………………………………..

4. “ Are you wearing your overcoat, Ann ?” He asked.

……………………………………………………………………………………………….

5. He asks bu, “ are you tired?”

……………………………………………………………………………………………….

6. He asked bu, “ are you tired?”

………………………………………………………………………………………………

7. “ Can you swim?” she said vĩ đại him.

………………………………………………………………………………………………..

8. “ Do you always go vĩ đại church on Sunday?” she asked him.

………………………………………………………………………………………………..

9. “ Have you seen Nam recently, Lan?” I asked.

………………………………………………………………………………………………...

10. “ Do you have time for us now?” they said vĩ đại bu.

…………………………………………………………………………………………………

B. Turn into direct speech.

1. She asked bu if I had gone vĩ đại school the day before.

……………………………………………………………………………………………….

2. Nam asked An if she would go vĩ đại Nha Trang the day after.

……………………………………………………………………………………………….

3. They wanted vĩ đại know if we could swim.

………………………………………………………………………………………………

4. She asked her father if he loved her much.

……………………………………………………………………………………………….

5. Mary asked her friend if he had seen the film on TV the night before.

……………………………………………………………………………………………….

6. Dick asked jane if she had finished her homework yet.

………………………………………………………………………………………………

7. My mother asked bu whether I had done my homework the previous night.

………………………………………………………………………………………………

8. Nam asked bu whether I had ever gone abroad.

……………………………………………………………………………………………….

III. Tường thuật thắc mắc WH

A. Turn into reported speech.

1. He asked her, “ Who is going for a walk?”

……………………………………………………………………………………………………

2. She said vĩ đại bu, “ What’s your name?”

…………………………………………………………………………………………………….

3. She asked him, “ when vì thế you leave this place?”

…………………………………………………………………………………………………….

4. He asked bu, “ What time did you go vĩ đại bed last night?”

…………………………………………………………………………………………………….

5. “ How many classes are there in your school?” my mother asked.

…………………………………………………………………………………………………….

6. She said, “How vì thế you go vĩ đại the market?”

……………………………………………………………………………………………………..

7. They asked bu, “ What were you doing at 7 o’clock yesterday when I called you?”

……………………………………………………………………………………………………..

8. We asked, “ What time does the plane arrive?”

…………………………………………………………………………………………………….

9. “ Why did they leave without saying a word?” she said vĩ đại bu.

……………………………………………………………………………………………………..

10. “ what will you vì thế when you grow up, John?” The teacher asked.

Xem thêm: thủy phân hoàn toàn 1 mol chất béo thu được

……………………………………………………………………………………………………..

*Tải tệp tin nhằm coi chi tiết*

Trên đấy là Bài luyện câu trần thuật Tiếng Anh lớp 9.